En bra samverkan krävs mellan vårdprofessionerna för att uppnå god vård. En definition av interprofessionell kompetens lyder: Förmågan att samverka med andra professioner, att ha kunskap om, förståelse för och respekt för andra professioners funktion, roll och etiska värderingar.
Inom grundutbildningarna på vetenskapsområdet för medicin och farmaci genomförs interprofessionella moment som förbereder studenter för deras kommande teamarbete inom hälso- och sjukvård. Dessa s.k. interprofessionellt lärande (IPL)-moment breddar deltagarnas yrkeskompetens genom att de lär sig av och om varandras professioner. Att kunna samarbeta och förstå övriga teammedlemmar är en förutsättning för att kunna ge god vård och ett säkert omhändertagande.
För närvarande är följande program med i den fakultetsövergripande IPL-undervisningen:
Apotekarprogrammet
Biomedicinska analytikerprogrammet
Fysioterapeutprogrammet
Logopedprogrammet
Läkarprogrammet
Receptarieprogrammet
Röntgensjuksköterskeprogrammet
Sjuksköterskeprogrammet
Många andra yrken är också involverade i hälso-och sjukvård som till exempel dietist och psykolog. Dessa utbildningsprogram finns dock vid andra vetenskapsområden och omfattas därför i nuläget inte av IPL-momenten inom medicin och farmaci.
Dessa IPL moment genomförs för närvarande
IPL 1: Mellanmänskliga möten ur ett interprofessionellt perspektiv
Under IPL 1 presenteras kunskap om olika yrken, vikten av en god kommunikation samt grundläggande IPL-kunskap. Undervisningstillfället inleds med en föreläsning och sedan presenteras de olika yrkena via korta videoklipp. Därefter diskuterar studenterna i interprofessionella grupper frågor om professionerna och om interprofessionellt arbete. IPL 1 avslutas med en återsamling för möjlighet till ytterligare reflektioner med fler studenter.
IPL 2: Mänskliga rättigheter och etik ur ett hälsoperspektiv
IPL 2 förbereds med en kort webintroduktion som studenterna ser i förväg. Undervisningen inleds med en föreläsning i storsal om temat ”mänskliga rättigheter ur ett hälsoperspektiv”. Resten av tiden samverkar studenterna med cirka 20 studenter per rum. Tiden ägnas åt olika värderingsövningar som belyser livets olika förutsättningar och ett patientfall där en tillståndslös kvinna söker vård. Diskussionerna ska inbegripa både etik och juridik samt ett interprofessionellt perspektiv.
IPL 3: Patientsäkerhet
Vid IPL3-undervisningen deltar även representanter från Akademiska sjukhusets händelseanalysteam, de ger också en översiktsföreläsning om viktiga aspekter i detta arbete. Gruppdiskussionerna utgår från olika händelser och fokus läggs på frågorna om vad som hände, varför det hände och hur man ska förebygga så att det inte händer igen.